Maak iedere (fiets)toerist blij met meer toiletten erbij!

Brede toiletalliantie wil iets doen aan de sanitaire stop-stress

Zestien maatschappelijke organisaties roepen de overheid op om snel meer toiletten te plaatsen om zo met name fietsers een sanitaire stop te gunnen. Vanwege de coronamaatregelen zijn sanitaire stops nog schaarser geworden dan ze al waren. “Het tekort aan deze stops is een reden voor mensen om niet te bewegen, niet te ontstressen, niet op fietsvakantie in eigen land te gaan,” aldus Patrick Dorrestein van HanzeTours.com, een organisator van fietstochten.

Schermafbeelding 2020-06-15 om 17.09.22
FDF34DF7-2AF8-47B9-9FB9-8A7A20D861BD_1_201_a

‘Hier moet je zijn’ is de titel van de nieuwe campagne van Het Nederlands Bureau voor Toerisme en  Congressen (NBTC) in opdracht van de Rijksoverheid. Met deze campagne hoopt de overheid ons deze  zomer wat meer vakantie in eigen land te laten houden om het verlies van 24,5 miljoen(!) toeristen te  compenseren. En met die andere slogan ‘Nederland Fietsland’ in het achterhoofd zullen we daarvoor  waarschijnlijk vaak de fiets pakken: 49% van de Nederlanders maakt recreatieve fietsritten volgens de  Fietsersbond.

Probleem: sanitaire stop-stress
Maar ‘Hier moet je niet zijn’ bij een sanitaire stop tijdens je tocht. Niet bij de horeca, want die laat vaak  alleen mensen met een reservering toe, of heeft al de toegestane 30 gasten binnen zitten. Ook niet bij openbare toiletten, want die hebben we in Nederland nauwelijks. En zwembaden en bibliotheken moeten de toiletten voorlopig ook gesloten houden. Kortom: zo’n drie van de vier toiletten in de HogeNood-app zal  vaak niet beschikbaar zijn, zo schat de Maag Lever Darm Stichting in. Dit maakt het Nederlandse
toilettentekort nog erger dan het al was en veroorzaakt ‘sanitaire stop-stress’ bij mensen. Denk aan de 8 miljoen 50+’ers die beter verdienen dan de bosjes in te moeten, maar ook aan de 2 miljoen buik- en 1,5  miljoen blaaspatiënten die afhankelijk zijn van een toilet. Deze en andere mensen gaan nu niet ‘lekker weg  in eigen land’. En dat is zonde: voor henzelf, maar ook voor de toeristische sector.

Oplossing: tijdelijke toiletten bij drukke fietsknooppunten en in dorps- en stadscentra
Geluk bij een ongeluk is dat er in ieder geval tot september geen evenementen zijn. We kunnen daarom iets nuttigs doen met al die werkloze mobiele toiletten en toiletwagens. Wij roepen daarom Rijk, provincies  en gemeenten op: huur deze toiletten, zet ze in op de drukste fietsknooppunten, in de centra van steden en dorpen en neem contact op met HogeNood om ze in de app te zetten. Uiteraard zien we voor de  toekomst graag permanente toiletten. Maar voor nu maken we Nederland zo voor iedereen die weleens
naar het toilet moet aantrekkelijk om erop uit te trekken én behouden we toeristische banen. Zo kunnen  we met recht zeggen ‘Hier moet je zijn’!

Ivo Thonon van de Maag, Lever- en DarmStichting (MLDS), initiatiefnemer van de toiletalliantie, gaf op Omrop Fryslan tekst en uitleg.

ToilettenDixies
Schermafbeelding 2020-06-15 om 17.09.13

Categorieën

1 response to “Maak iedere (fiets)toerist blij met meer toiletten erbij!

  1. Het is opvallend dat in Nederland vrijwel geen openbare toiletten zijn. In Spanje, waar ik regelmatig kom, is dat wel goed geregeld en heeft vrijwel iedere plaats waar toeristen komen op een aantal plaatsen zo’n voorziening. Zelfs in kleine dorpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.