Direct naar inhoud
Fietsersbond Fryslân

Fietsambities in de Waadhoeke nog wat mager

Kees Mourits
Gepubliceerd op:

Fietsgebruik op het platteland staat onder druk. Tweeverdieners, meer auto’s voor de deur worden vaak als oorzaken genoemd. Des te meer noodzaak voor een stevig fietsbeleid de komende 4 jaar in de nieuwe gemeente de Waadhoeke.

In de Waadhoeke zijn er op basis van de verkiezingsprogramma’s wel aardig wat verschillen in fietsambities. Eruit springen de programma’s van de lokale Christenunie en D’66. Zij leggen beiden de link met volksgezondheid en milieu. De Christenunie is de eerste partij die autoparkeergeld aan wil wenden voor fietsvoorzieningen. Bijna alle partijen hebben het over verkeersveilige fietspaden zeker in relatie tot schoolgaande jeugd. Gemeentebelangen wil graag de fietssport stimuleren met goede fietsroutes. Ook komen zij met concrete voorstellen voor de aanleg van fietspaden. SAM, met daarin opgenomen de voormalige PvdA, D’66, Groen Links en Werkgroep het Bildt, heeft een kleine fietsparagraaf, maar geeft fietspaden wel prioriteit 1.

In dit document staan alle fietsgerelateerde beleidsvoornemens van de diverse partijen in de Waadhoeke.

CDA: Het buitendijks fietspad van Harlingen tot aan Zwarte Haan is een lang gekoesterde wens omdat de beleving van dit natuurgebied, overgaand in akkerbouwpercelen, uniek is.

Gemeentebelangen: Aanleg nieuwe fietspaden Boksum – Jellum en Berltsum – Ried

SAM: Als we de komende jaren gaan investeren hanteren we de volgende prioriteitenvolgorde:
(1) fietspaden, (2) snel internet, (3) openbaar vervoer en (4) automobiliteit.

D’66: Fietspaden langs 60 en 80 km wegen in buitengebied.
Er is veel maatschappelijke onvrede over te hard rijdende auto’s in het buitengebied. Ook al geldt er een snelheidsregime van 60 km, uit snelheidsmetingen blijkt automobilisten vaak harder dan 75 km per uur rijden. Fietsers zijn vaak gedwongen om op dezelfde weg te fietsen. Dit weerhoudt veel ouders ervan om hun kinderen langs deze weg te laten fietsen en ouderen maken vaak geen gebruikt meer van deze wegen, met extra autoritten tot gevolg.

VVD: Bestaande toeristische fiets- en wandelpaden kunnen verder worden ontwikkeld. Betrek hierbij nadrukkelijk de (agrarische) ondernemers zodat ook voorzieningen beschikbaar komen langs deze routes.

Christenunie: Paaltjes op fietspaden veroorzaken veel ongelukken. Waar de verkeersveiligheid niet in geding is, worden deze paaltjes verwijderd.

Een lijst met medewerkers

  • Kees Mourits

    Prov. vertegenwoordiger en voorzitter Fietsersbond Fryslan