Bellende bestuurder is lastig bij de les te houden

appendefietser

Het bekijken van een foto of het sturen van een kort chatbericht tijdens het fietsen of autorijden is levensgevaarlijk. Het is tijd dat verkeersdeelnemers zich bezinnen.

Er vallen jaarlijks honderden doden in het verkeer. Vooral de groep jongeren op de fiets is een groeiende groep slachtoffers. Met de campagne Focus op de weg hopen het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) verkeersdeelnemers het besef bij te brengen dat het noodzakelijk is de aandacht volledig bij het verkeer te houden.

Focus

De aftrap werd gistermiddag in Sneek gegeven door gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Durk Stoker van Súdwest-Fryslân. Zij beloofden, op schrift, dat zij de komende maand de focus op de weg houden en geen mobiele telefoon achter het stuur te gebruiken.

Want dat je geen twee dingen tegelijk kan doen, maakte een simpele test wel duidelijk. Het lukte Poepjes en leerlingen van de Steve Jobsschool in Sneek niet om tegelijkertijd een som op een rekenmachine te voltooien én een balletje te vangen. ,,Dit is niet te doen toch’’, verzuchtte een scholier. Die net als zijn klasgenootjes toegaf regelmatig de smartphone te gebruiken, terwijl hij aan het fietsen is.

Klaas Kloosterman van VVN was hierdoor niet verrast. ,,Het is gebleken dat mensen die een uur autorijden, daadwerkelijk maar een kwartier echt geconcentreerd zijn.’’ Als rijschoolhouder test hij zijn klanten wel eens op hun concentratievermogen. ,,Dan leid ik ze even af door een foto te laten zien. Zodra ze kijken, letten ze niet op het verkeer. Een ongeluk is dan snel gebeurd.’’

Nieuwe alcohol

Poepjes noemde de smartphone het nieuwe alcohol. ,,Dat is een goede vergelijking’’, aldus Kloosterman. ,,Iedereen weet dat het niet mag, maar doet het toch.’’ Volgens hem helpen campagnes wel om bewustwording te creëren bij de verkeersdeelnemers. Hij doelt op het filmpje waarin stappers vooraf afspreken wie er rijdt en dus geen druppel alcohol drinkt. ,,Die Bob-campagne laat zien dat het nuttig is om dit onder de aandacht te brengen.’’ Waarom mensen dan toch zo hardleers zijn, is volgens Kloosterman te verklaren door de zogenaamde congnitieve dissonantie. ,,Mensen zijn eigenwijs. Het gebeurt mij niet, maar altijd een ander, denken ze.’’

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat telefoongebruik in de auto de kans op een ongeval met een factor 10 vergroot. Toch pakt regelmatig 1 op de 3 bestuurders zijn smartphone tijdens het rijden.

De gedeputeerde, vaak onderweg – meestal met chauffeur – zei vaak met enige angst langs slingerende vrachtwagens of fietsende jongeren te rijden, die ogenschijnlijk meer oog hebben voor hun sociale mediagebruik dan het verkeer. ,,Het voelt eng. Je weet niet wat er kan gebeuren.’’ Bron: Leeuwarder Courant 24 juni – Koen Penneweerd.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.