Valpreventiecheck voor ouderen in Dokkum

ValpreventiecheckDokkum

Ongeveer 20 ouderen kwamen op dinsdagmiddag 17 november langs voor een valpreventiecheck in verpleeghuis De Waadwente in Dokkum. Na testjes zoals een ogentest en een test van het reactievermogen, konden de deelnemers oefeningen doen met de fysiotherapeuten. Buiten werd de fietsvaardigheid van de deelnemers in beeld gebracht. Twee fietsdocenten van de Fietsersbond begeleiden de fietsers op het parcours en gaven tips om veilig te blijven fietsen.

Een aantal van de deelnemers gaf aan dat ze zich onzeker voelen op de fiets. Soms helpt het zadel wat lager te zetten zodat eerder de voeten op de grond staan. Ook een spiegeltje op het stuur kan het fietsen gemakkelijker maken: je hoeft dan minder om te kijken en je wordt minder verrast door inhalend verkeer. In andere gevallen is het verstandig uit te kijken naar een ander soort fiets, soms is een driewielfiets een optie om nog jaren te blijven fietsen. Maar zowel binnen als buiten was het belangrijkste advies in beweging blijven.

valpreventiecheckDokkum2

Vanwege de coronamaatregelen kwamen de deelnemers om de beurt op een vaste tijd. Het voordeel daarvan was dat iedereen voldoende individuele aandacht kreeg. De organisatie was in handen van Stichting Welzijn het Bolwerk. De fietsactiviteiten zijn onderdeel van Doortrappen, het landelijke programma om ouderen langer en veiliger te laten ‘doortrappen’, in Friesland gedragen door de provincie en de gemeenten.

Logo_Doortrappen_25size

Categorieën