Strijd voor behoud fietspad langs de Kanaalweg

De strijd over het fietspad tussen Cammingaburen en de Leeuwarder binnenstad – langs de Centrale – is nog niet opgelost. Burgemeester en wethouders staan met hun plan lijnrecht tegenover het Wijkpanel, ondersteund door de Fietsersbond, de Friese Poort en Caleidoscoop, zo bleek in de commissievergadering van de gemeenteraad op 16 januari j.l. Waar gaat het om. Het gaat om het fietspad dat vanaf de Franklinstraat langs de Centrale naar de woonwijk leidt. Nu ligt er zowel aan de noord- als de zuidzijde een pad. Het voornemen is om beide paden aan de zuidzijde te concentreren.
Het voordeel zou zijn dat fietsers in beide richtingen niet langer de drukke op- en afritten bij de Vondelingeweg en bij het winkelplein De Centrale hoeven te passeren. Het Wijkpanel en de Fietsersbond en ook andere partijen zijn het hiermee niet eens. De Fietsersbond sprak in bij de commissievergadering. Zij zijn van mening dat de situatie juist onveiliger wordt omdat fietsers dicht langs het kanaal moeten rijden en voor de afslag naar de Centrale en de Esdoornstraat nu juist 2 keer de Kanaalweg over moeten steken. of de daarbij ook gehinderd worden door de auto’s van de binnenschippers. Bovendien moet het autoverkeer bij de nieuwe plannen een dubbel fietspad oversteken, wat extra risico’s oplevert, vrezen met name de scholen. Ook de bereikbaarheid van het winkelplein wordt moeilijker en vooral vanaf Cammingaburen.
Binnenkort komen de plannen opnieuw ter tafel. De raad moet dan een besluit nemen en ook een besluit nemen over de versnelling van de aanleg van een fietspad langs het Leechlân onder Warten.
Een al lang gekoesterde wens van de omwonenden aldaar. Bron: Leeuwarder Courant 17 januari 2017.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.