Direct naar inhoud
Fietsersbond Fryslân

Stalen naalden borstelmachines laten fietsbanden leeglopen

Jelle Jeensma
Gepubliceerd op:

“Met beter onderhoud onkruid bestrijden”

Met borstelmachines verwijdert de gemeente hardnekkig onkruid uit de straten. Deze werkwijze pakt soms nadelig uit voor fietsers, omdat de fietsbanden kapot gaan door afgebroken ijzeren pennen uit de borstels. De fietsenmakers hebben het druk wanneer de veegwagens weer in actie komen.

Gemeente Smallingerland vergoedt de schade

Gevonden naalden

Veel Friese gemeenten krijgen meldingen van een lekke band door een pen van een borstelmachine, Smallingerland niet uitgezonderd. Bij Giant Store Feenstra aan de Noordkade in Drachten komen regelmatig fietsen binnen met deze schade aan de banden. “De binnenband moet dan altijd worden vervangen en soms ook de buitenband, die laatste kunnen we misschien nog repareren. We zien vaak dat fietsen schade hebben opgelopen door ijzeren pennen van de borstelmachine”, luidt de reactie. Ook bij Fyts-Wurk Wibo Koehoorn aan de Houtlaan in Drachten is het probleem bekend. “Wanneer de straten worden geborsteld, ontstaat er meer schade. Recent repareerden we nog banden van drie fietsen in één week.”

Bezuinigen op groenonderhoud

De gemeente Smallingerland bezuinigt op het onderhoud van het openbare groen. Overal in Drachten groeit het onkruid overvloedig langs en op straten en trottoirs. Op de ene plek meer dan op de andere. Als de straat al is overwoekerd komt de borstelmachine in actie.

Gagelpol in Drachten

Op de Gagelpol in Drachten, een korte klinkerstraat, zonder trottoir maar met enkele huizen, werden de borstelmachines onlangs pas ingezet toen groen al hoog was opgeschoten.

Nadat de borstelmachines waren verdwenen lag er een brede hoop ‘afgeborsteld’ onkruid en zand midden op straat. Daarin zaten afgebroken stukjes en stukken stalen borstel. Toen de borstel-zuigerwagen daarna in actie was gekomen, bleven er nog veel stukken staaldraad liggen. Het risico is dat achtergebleven stalen borstelnaalden de fietsbanden doorboren.

Frequenter schoonmaken

Door een preventiever onderhoud kan dit worden voorkomen volgens de Fietsersbond. Bijvoorbeeld door frequenter de stoepen, straten en goten met de ‘gewone’ (dus niet stalen) borstels te vegen en het vuil direct op te zuigen. Hierdoor wordt het overvloedig aanwezige zand op straat, de voedingsbodem voor het meeste onkruid, verwijderd. En als er dan echt geborsteld moet worden, dan is het beter om nauwkeurig na te vegen en te zuigen.

Burgers voorlichten

Ook de verdeling van de werkzaamheden over de verschillende straten kan beter. Toen de borstelmachines in het centrum werd ingezet was er nauwelijks een grassprietje te zien, toch werd er geborsteld, met stalen borstels.

Wellicht helpt het om burgers te vragen om het stukje stoep en goot voor hun huis zelf regelmatig even te vegen en tevens hun eigen heesters, die ruimschoots over het trottoir hangen, te snoeien. Zeker als het trottoir smal is.

Schade vergoeden

De gemeente Smallingerland vergoedt de schade die door de naalden van de borstelmachines zijn veroorzaakt, maar de benadeelde fietser moet dit voor zover mogelijk wel aantonen. Daarom is het ook aan te bevelen de naalden mee te nemen naar de fietsenmaker en die als bewijs te laten zien.

Deel deze pagina

Een lijst met artikelen