Schilder Van Antwerpen doorkruist Leeuwarden met bakfiets

“Werk in de binnenstad gemakkelijker bereikbaar”

IMG-7599

Met zijn speciaal uitgeruste bakfiets trekt Arjen van Antwerpen veel aandacht in Leeuwarden. Hij is vaak in de binnenstad te vinden, maar voert ook schilderklussen in de stadswijken uit. Waar hij eerst met zijn materiaal rondreed in een busje, bereikt hij nu zijn werkplekken met een Zoem Workerbee, een bakfiets waarmee hij zich gemakkelijk kan verplaatsen in het drukke stadsverkeer.

IMG-7601

De duurzame bakfiets heeft een elektromotor en een chopper zadel en biedt de perfecte combinatie van ruimte en efficiëntie. In de grote bak kunnen veel gereedschappen en materialen worden opgeborgen. De gebruiker moet de voetpedalen gebruiken om vooruit te komen, maar het is een comfortabel en handig vervoermiddel. Hoe kwam Arjen van Antwerpen op het idee de Workerbee aan te schaffen? Hij zag in een schildersblad dat het Haagse bedrijf Zoem.Bike een soortgelijke dienstverleningsbakfiets had gemaakt voor een collega-schilder uit Den Haag. Zoem.Bike, gespecialiseerd in het maken van bakfietsen voor kinderopvang, maakte ook een soortgelijke fiets voor Van Antwerpen. Het is het derde prototype dat in Nederland voor een ondernemer werd ontworpen.

Schildersfamilie
Van Antwerpen heeft zijn naam en de contactgegevens van zijn schildersbedrijf op de bakfiets laten zetten. “Die reclame valt op terwijl ik door de stad rijd en ik krijg hierop leuke reacties”, zegt hij. Ook staat er een bord op de bakfiets in een ander lettertype, met de tekst A. van Antwerpen, schilder en behanger. “Dat bord is van mijn opa, die eveneens schilder was en ook een bakfiets had. Ook mijn vader had een schildersbedrijf, we zijn een familie van schilders en ik zet de traditie voort”, vertelt Van Antwerpen.

Hij verhuisde in 2007 van Utrecht naar Leeuwarden. “In Utrecht had ik een schildersbedrijf. Dit eenmansbedrijf heb ik na mijn verhuizing aangehouden en ik heb zeven jaar lang heen en weer gependeld tussen Leeuwarden en Utrecht. Ik zocht werk in Leeuwarden, maar toen waren er weinig mogelijkheden. Tien jaar geleden besloot ik met mijn schildersbedrijf in Leeuwarden door te starten en dat gaat prima. Ik krijg veel opdrachten en mijn agenda zit in 2024 al vol. Ik werk zowel voor particulieren als ondernemers, die bedrijfskantoren en gebouwen willen laten opknappen. Ik gebruik duurzame biobased verf, dat gemaakt is met natuurlijke grondstoffen, goed voor mens en milieu”. Zijn schildersbedrijf is gespecialiseerd in binnen- en buitenschilderwerk , houtreparaties, plafond- en wandafwerking, vloercoating, glaswerkzaamheden en behangen.

IMG-7598

Monumentale panden
“Ik krijg veel opdrachten om monumentale panden te schilderen. Dat is mooi werk. Je komt de binnenstad moeilijk in met de auto, daarom is deze bakfiets een goed alternatief. Ik kan de bakfiets gemakkelijk parkeren. Een goede planning is nodig, want mijn busje heb ik nog steeds nodig om het grotere materiaal naar de werkplek te brengen, zoals steigers, ladders en een verfspuit.” Van Antwerpen beschikt nu twee jaar over de bakfiets en hij is bijzonder ingenomen met dit milieuvriendelijke vervoermiddel, waarmee hij zijn conditie ook nog op peil houdt. “Belastingtechnisch kan ik de bakfiets in twee jaar afschrijven, maar hij gaat langer mee. Ook zijn er andere fiscale voordelen die de investering van 10.000 euro aantrekkelijk maken.”

Betere fietspaden

Het lukt Van Antwerpen prima om met de één meter brede bakfiets aan het verkeer deel te nemen. “Ik houd rekening met obstakels in het wegdek, zoals boomwortels en daarom sluit ik mijn verfpotten altijd goed af en sla ik mijn materiaal stabiel in de bak op, zodat er geen dingen gaan schuiven.” Voor fietsers wordt de stad Leeuwarden steeds beter, vindt hij. “Op de Aldlânsdyk ligt een vlak en breed fietspad en ook op de Groeneweg wordt gewerkt aan betere voorzieningen voor fietsers. Dat vind ik positief.”

IMG-7600

Categorieën

Jelle Jeensma

Jelle Jeensma

Journalist

Voormalig redacteur weekblad Actief