Schiermonnikoog genomineerd voor “fietsstad”2020

Onverwachte maar eigenlijk logische nominatie

kwelder_fiets-IljaZonneveld
Sparta Magazine – Fietsenverhuur Schiermonnikoog (Janneke van der Elshout) Toeristen fietsen op hun huurfiets over de kwelder.
Logo-Fietsstad-2020

Dat het eigenlijk niet meer dan logisch is, dat Schiermonnikoog is genomineerd met nog 4 andere gemeenten voor de fietsstad2020 verkiezing wordt pas duidelijk wanneer we praten met de wethouder en loco-burgemeester Johan Hagen en wethouder Erik Gerbrands.

“Iedereen fietst of loopt op Schier,” volgens Hagen. “Ook de handhaver doet zijn werk op de fiets. Begrafenissen zijn veelal lopend. Kinderen gaan hier vanaf ongeveer hun 6e jaar zelfstandig lopend of fietsend naar de enige basisschool die het eiland rijk is.

De meeste mensen hebben ongeveer 1 auto per huishouden. Maar die staan voor 80 – 90% op de wal. Toch vindt men dat er te veel autobewegingen zijn.

Jaarlijks komen er zo’n 300.000 bezoekers naar Schier. Veel kinderen van gasten leren hier in de vakantie op het eiland fietsen. Door het auto-arme karakter van het eiland – de bezoekers mogen de auto niet meenemen het eiland op – trekt het eiland ook een specifiek publiek. Het eiland zelf bestaat uit ongeveer 900 inwoners en een rijk verenigingsleven, waaronder bijv. 9 biljartverenigingen.

Schiermonnikoog scoort op een aantal vragen uit de enquête het best van alle gemeenten. Zoals bijv. fietsdiefstal. “Hier worden geen fietsen gestolen, soms wordt er eentje geleend”, volgens loco-burgemeester Johan Hagen. “De volgende dag veelal terug te halen bij een kampeerboerderij.” Mensen zetten hier hun fiets niet op slot, maar dat geldt ook voor hun huis of schuur,” voegt wethouder Erik Gerbrands hier nog aan toe.

Is er dan helemaal geen fiets minpuntje te noemen. “Jawel, er rijden hier toch veel veel mensen zonder licht in het donker.” Gelukkig, toch nog iets normaals op Schiermonnikoog.

Maar met welk fietsbeleid dwing je zo’n nominatie nu af? Waar kunnen andere gemeenten iets van leren. “Tsja, wat zal ik zeggen, het is hier met lopen de enige manier om je te verplaatsen.”

Als je naar de schiermonnikoog.nl website gaat zie je meteen al een foto van fietsers. Dat is geen toeval.

 

IMG_3250
IMG_3249

De uitreiking van de titel vindt plaats op 28 februari 2020 in de Jaarbeurs te Utrecht.

Categorieën

1 response to “Schiermonnikoog genomineerd voor “fietsstad”2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.