Bankmedewerkers fietsten veel bomen bij elkaar voor beleefbos

Rabobank en Friesland Lease beste Friese fietswerkgevers

Friesland Lease vergoedt niet de eerste 15 kilometers met de auto

Twee Friese werkgevers zijn onlangs uitgeroepen tot beste ‘fietswerkgevers’ van Friesland. De Friese Rabobanken en Friesland Lease blinken uit in slimme en duurzame mobiliteit en zijn bekroond met de ‘Zo Werkt het Regio Award’. De beide werkgevers werden ook landelijk genomineerd, maar wonnen geen Awards.

Friesland-Lease-winnaar-categorie-50-200-2
PHOTO-2023-11-07-16-18-23

De Friese Rabobanken zijn blij met de waardering van de organisatie Werk Slim, Reis Slim. Rabobank ondersteunt maatschappelijk goede doelen en wil een positieve en duurzame bijdrage leveren aan de samenleving. De jury oordeelde dat de Friese Rabobanken zich met het thema vitaliteit, gekoppeld aan het stimuleren van fietsen, onderscheidden van andere genomineerden. Rabobankmedewerkers deden vorig jaar mee aan de actie ‘Slimme Fietsers Scoren Bomen’ van Werk Slim en wonnen deze actie. De bank had in de categorie meer dan 200 medewerkers de meeste deelnemers, de meeste bomen, de meeste fietskilometers en de meeste CO-2 reductie.

Vitaliteitscoaches
Rabobank wil haar medewerkers meer laten bewegen en heeft speciale vitaliteitscoaches om dit te activeren. Ze promoten het fietsen actief onder hun collega’s. Janny Minnema van de afdeling Marketing en Communicatie legt uit dat kantoorfuncties tegenwoordig minder dan in het verleden zijn geconcentreerd op een vaste werkplek. “De meeste medewerkers hebben hun werkplek thuis. Door thuiswerken worden kantoorruimtes minder bezet en is er minder woon-werkverkeer. Thuiswerkende medewerkers hebben alle communicatiemiddelen tot hun beschikking om hun werk uit te voeren. Ze gaan met name voor afspraken met klanten of samenwerken met collega’s naar kantoor. Toen corona het werken op kantoor onmogelijk maakte, is het thuiswerken ingevoerd en dit blijkt nog steeds goed werkbaar . We noemen dit hybride werken”.

Fietsen voor 750 bomen
De bank stimuleert de medewerkers zoveel mogelijk op de fiets te stappen. Want fitte medewerkers presteren beter en bovendien wordt het milieu een dienst bewezen. Janny Minnema: “De actie Slimme Fietsers scoren Bomen was een mooie aanleiding voor onze medewerkers om vaker de fiets te pakken. Er ontstond een gezonde competitie tussen hen. Ze konden punten verdienen, waarmee bomen konden worden gekocht. Alle gefietste kilometers zijn met een app geregistreerd. Niet alleen de fietsafstanden van en naar de werkplek, maar ook de privé fietstafstanden telden mee, bijvoorbeeld wanneer ze op de fiets een boodschap gingen doen, of in de weekenden en tijdens vakanties gingen fietsen. Onze fietsstimuleringsactie heeft 750 bomen opgeleverd en daar zijn we als bank best trots op.”
Naast de fietsactie kunnen medewerkers van de Friese Rabobanken deelnemen aan een ‘Ommetjes-app.’ Dit is een app voor wandelaars. Om deelname te stimuleren zetten de vitaliteitscoaches van de bank elke maand een medewerker in het zonnetje.

Beleefbos Nieuwehorne
De door de deelnemers van bedrijven bij elkaar gefietste bomen vormen samen een beleefbos. Dat bos legt Staatsbosbeheer in het voorjaar van 2024 aan in Friesland, bij Nieuwehorne. Daar worden drie hectare maisakkers gefaseerd omgetoverd tot een bos voor mens, flora en fauna met extra aandacht voor biodiversiteit. Staatsbosbeheer wil 8000 bomen planten. Veel van die bomen zijn door deelnemers aan de fietsactie bij elkaar gefietst.

Friesland Lease
Friesland Lease B.V. onderscheidde zich door fietskilometers altijd te vergoeden en autokilometers pas vanaf 15 kilometer. Friesland Lease heeft daarnaast deelfietsen die tijdens werktijd gebruikt kunnen worden.

Categorieën

Jelle Jeensma

Jelle Jeensma

Journalist

Voormalig redacteur weekblad Actief