Ruime coalitie voor, geen tegengeluiden

Politiek SudWest Fryslan wil fietsersvoorrang op rotondes

IMG_1642
Interactief stemmen met de smartphone op stellingen en op fietsvriendelijkste partij

Tijdens het fietsverkiezingsdebat op 13 November in de Wijnberg in Bolsward lijkt er een raadsmeerderheid te zijn voor fietsersvoorrang op rotondes in de bebouwde kom. Met het voorbehoud dat dit vanwege de kosten wel gefaseerd plaats moet vinden. Partijen als de Christenunie, Groen Links, D’66, SP en de PvdA waren in principe allemaal voor. Geen enkele partij lijkt in dit dossier echt dwars te gaan liggen.

Angeline Kerver van Groen Links liet zich wel kritisch uit over de echte fietsvriendelijkheid van de andere partijen. Een eerdere motie in de raad voor het opstellen van een fietsplan met budget werd niet gesteund. Misschien dat deze kanttekening haar de uiteindelijke verkiezing van fietsvriendelijkste partij heeft opgeleverd.

Ritsko van Vliet gespreksleider
Ritsko van Vliet leidde vakkundig en met veel humor het debat. Hier wordt wethouder Stella van Gent om een toelichting gevraagd.

De avond werd vakkundig geleid door Ritsko van Vliet. Deze keer goochelde Ritsko alleen met woorden, zoals een fietstunnelvisie, notitie in de kantlijn. De aanwezigen konden mbv hun smarthphone interactief meestemmen over de verschillende stellingen.

Verkeersveiligheid belangrijkste fietsthema in verkiezingsprogramma's

Bijna alle partijen hebben de fiets opgenomen in het verkiezingsprogramma. Vooral het thema fietsverkeersveiligheid zeker in relatie tot schoolgaande jeugd wordt vaak genoemd. Alleen in het programma van het CDA komt het woord fiets niet voor. Gelukkig weer wel in hun verkiezingsfolder.

Toerisme & recreatie

De VVD, D’66, Christen-Unie en Groen Links pleiten ook voor goede fietsvoorzieningen vanuit toeristisch en recreatief belang. De Christen-unie is de partij die de fiets in relatie noemt mbt een meer duurzame samenleving, volksgezondheid en als goedkoop vervoersmiddel. Misschien dat ze mede daardoor ook pleiten voor aantrekkelijke snelfietsroutes.

Parkeervoorzieningen

Alleen D’66 pleit voor meer fietsparkeervoorzieningen in centra, winkelcentra en publieksvoorzieningen.

Het volledige overzicht van de fietsgerelateerde passages in de verkiezingsprogramma staan in dit document.

 

Categorieën

Foto Kees

Kees Mourits

Prov. vertegenwoordiger en voorzitter Fietsersbond Fryslan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.