Direct naar inhoud
Fietsersbond Fryslân

Meer fietsen in college programma’s Fryslân

Gepubliceerd op:

Na analyse van de verschillende college akkoorden van de gemeenten in Fryslân kun je concluderen dat er dit keer weer iets meer fietsbeleid is opgenomen. Dit geldt zeker niet voor alle gemeenten, daarnaast lijkt het ook wat af te hangen van de mate van detaillering. Akkoorden op hoofdlijnen blinken meestal niet uit voor fietsers.

Wel is het zo dat in de meeste akkoorden sprake is van algemeenheden, zonder duidelijke inhoudelijke maatregelen:

Achtkarspelen weet wat het wil

Het college akkoord van Achtkarspelen is daar een positieve uitzondering op. Hier worden een aantal concrete zaken reeds benoemd, zoals:

Weststellingwerf is iig heel duidelijk over een nieuw fietspad langs de Linde:
Met betrekking tot het fietspad langs de Linde willen we deze raadsperiode zowel fase 2 (tussen Blessebrug en Kontermansbrug) als fase 3 (nieuw tracé van Kontermansbrug naar Lolkema’s brug) gaan afronden.

Leeuwarden komt als nieuw fietspad in het buitengebied op de proppen met de Greate Krite Wei: Fiets op 1 willen we het fietsnetwerk daarom verder ontwikkelen en verbeteren. Daarbij gaat het om doorlopende fietsroutes tussen de dorpen en de stad, maar ook om nieuwe fietsverbindingen in het buitengebied, zoals langs de Greate Kritewei.

Minder auto en autoluw

Een rode draad in een aantal akkoorden is het verder terugdringen van de auto in het centrum. Het meest specifiek is hier de NL fietsgemeente 2022 Schiermonnikoog (hoe kan het ook anders) met uitvoering van het raadsbesluit autoluw van juli 2021:

Smallingerland noemt het 2 maal:

Maar ook

SudWest Fryslan: “We maken de stadscentra van Sneek en Bolsward autoluw.”

Harlingen: “Bij het toewerken naar deze keuzes (o.a. autoluw en parkeren) wil de gemeenteraad bewoners en belanghebbenden betrekken.”

Heerenveen: “Autoluwe zones zijn een optie. De auto kan ‘te gast zijn’, in plaats van de boventoon voeren.”

NoardEast Fryslân: “Een autoluwe binnenstad biedt, naast een meer verkeersveilige situatie ook kansen voor een aantrekkelijker Dokkum en voor de horeca.”

Terschelling: “We nemen maatregelen om het gebruik van de auto door niet-eilanders te verminderen.”

Autoparkeren

De faciliteiten voor autoparkeren is bij uitstek een middel, waarmee het fietsen kan worden gestimuleeerd. Opvallend is dat een aantal gemeenten inzet om het aantal parkeerplaatsen te beperken (Smallingerland: “Ons centrum wordt compacter, met minder winkels en parkeerplaatsen en met meer groen en woningen.”) en andere vooral plattelandsgemeenten vasthouden aan gratis autoparkeren om dienstbaar te zijn aan de middenstand, zoals:

Achtkarspelen:

T’diel:

30 km in de bebouwde kom

De door de TK in 2020 aangenomen motie om 30 km de standaard maximum snelheid te maken in de bebouwde kom vindt in Fryslan nog niet zijn weg in de college akkoorden. Hoewel de grote steden in NL hier al echt werk van maken, blijft het in Fryslan beperkt tot Leeuwarden, waar een vergelijkbare motie door de raad al voor de verkiezingen is aangenomen. Ook in het college akkoord komt het terug: “Om de verkeersveiligheid te vergroten, willen we het aantal 30-kilometer zones uitbreiden.” Alleen SudWest Fryslân legt nog de link van 30 km / hr met de verkeersveiligheid: “30-km zones moeten heringericht worden. Dat geeft zekerheid en vertrouwen bij inwoners en voorkomt ongelukken.”

NoardEast Fryslân ontkent in het college akkoord de relatie tussen verkeersveiligheid en de maximum snelheid. Dit als legitimatie om vast te houden aan 80 km buiten de kom als standaard max. snelheid: “Langzamer rijden resulteert niet per definitie in hogere verkeersveiligheid. Mede daarom blijft de snelheid in het buitengebied zoals die nu is.”

SudWest Fryslan kijkt breder

Misschien heeft SudWest Fryslân de meeste ambities en visie m.b.t. actieve duurzame mobiliteit en openbare ruimte in relatie tot lopen en fietsen. Zo koppelen zij het ook aan nabijheid in de lijn van de 15 minuten stad:

En SudWest Fryslân gaat onderzoeken of ook zij in navolging van Drachten en Leeuwarden fietsers voorrang kan geven op rotondes in de bebouwde kom.

Doet Dantumadeel niets voor fietsers?

In het akkoord van Dantumadeel komt de fiets niet voor. Dat komt wellicht tot het wel zeer beperkte akkoord wat niet meer dan 1 pagina beslaat. Hoopgevend is dat de zittende wethouder van verkeer en vervoer Kees Wielstra (gemeentebelangen) recentelijk in het ROF een vurig betoog hield voor bredere fietspaden tussen kernen geschikt voor de Ebike. Juist ook om het platteland goed bereikbaar te houden als compensatie voor teruglopende OV voorzieningen.

Kijk voor de volledige relevante fiets-/ mobiliteitspassages in de college akkoorden in Fryslân dit document.