“Gemeente Smallingerland wil gebruik deelfietsen onder de aandacht brengen”

Overstappunten Transferium Oost en Van Knobelsdorffplein Drachten onder de maat

De Fietsersbond maakte een rondgang bij de fietsenstallingen bij het Transferium in Drachten en het Van Knobelsdorffplein, in het centrum. De conclusie is dat beide plekken niet echt uitnodigende verblijfsgebieden zijn en dat de voorzieningen voor fietsers verbetering verdienen. Sjoerd Nota, verkeerskundig adviseur van de Gemeente Smallingerland, geeft een reactie op de waarnemingen van de Fietsersbond.

fietsenstalling transferium
Fietsenstalling Transferium Oost

Met Sjoerd Nota wordt het Transferium aan de rand van Drachten bekeken. Dit is een belangrijke overstapplaats voor buspassagiers en fietsers. Het Transferium zou volgens de Fietsersbond een aantrekkelijk verblijfsgebied moeten zijn, maar de realiteit is anders. Het gebouw van busonderneming Arriva, op het middenterrein, oogt verwaarloosd. Door het open dak heeft de regen vrij spel en is het gebouw niet geschikt als wachtruimte. De vloer is groen uitgeslagen en de wanden zijn aangetast door de regen. Ook aan het onderhoud van toiletten wordt weinig gedaan. ’s Avonds en ’s nachts is het terrein schaars verlicht, wat het gevoel van onveiligheid vergroot.

Busgebouw Transferium
Ingang wachthokje Transferium
fiets in rek bij Transferium
Fiets met display past niet in rek bij Transferium

Bij aankomst bij het Transferium op een elektrische fiets is er op deze dag maar één fietskluis beschikbaar. Er zouden meer kluizen moeten komen en ook zouden er fietsen beschikbaar moeten zijn waar je mee thuis kunt komen: dit is niet het geval met de deelfietsen, die op het Transferium aanwezig zijn. De provincie Friesland wil toch de combinatie fietsen en openbaar vervoer stimuleren?

Ook is het problematisch de fiets beneden in de fietsenstalling te plaatsen, omdat de houder van de display in de weg zit. Veel fietsers vinden het niet werkbaar om hun fiets op de tweede verdieping van de fietsenstalling te zetten.

Van Knobelsdorffplein
De onbeheerde fietsenstalling aan het Van Knobelsdorffplein is evenmin aantrekkelijk. De fietsenstalling staat propvol, maar veel fietsen zijn buiten de rekken geplaatst, vlak bij de ingang. Van de tweede verdieping van de fietsenstallingen wordt weinig gebruik gemaakt. Er zijn 5 à 6 betonnen zuilen in de fietsenstalling. Waarom worden hier geen nummers opgezet zodat je weet in welke rij je fiets staat, vraagt de Fietsersbond zich af. Er zijn hier geen fietskluizen, zoals op het Transferium, en er zijn evenmin fietsen om mee thuis te komen. Wel worden deelfietsen aangeboden. In de fietsenstalling is vandalisme, samenscholingen en drugsgebruik, er worden fietsen en scooters gestolen of beschadigd. De toiletten zijn allesbehalve schoon en zeep en handdoekjes ontbreken. Buiten de fietsenstalling zijn er geen overdekte bankjes. In het verleden werd deze fietsenstalling in het centrum beheerd en konden fietsers tegen betaling hun rijwiel stallen.

fietsenstalling van knobelsdorffplein
Fietsenstalling van Knobeldorffsplein

Sjoerd Nota regeert namens de gemeente Smallingerland. “De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van de beide gebieden, waaronder het legen van de afvalbakken, opruimen van zwerfvuil en het onderhoud van het gebouw. Beide locaties worden dagelijks door de gemeente schoongemaakt. In de afgelopen tijd is er veel sprake van vandalisme. Zo worden op de toiletten handdoekjes in de brand gestoken of massaal in het toilet gegooid zodat de boel verstopt raakt. Het wasbakje bij het Transferium is niet vervuild, maar beschadigd door brandstichting. Dit wordt daarom vervangen.
Vanuit de nieuwe parkeerloge is er cameratoezicht op de fietsenstalling Van Knobelsdorffplein. Het beheer en toezicht op de locatie zelf is destijds daarmee komen te vervallen.”

De kiosk op het Van Knobelsdorffplein staat momenteel leeg, zodat ook hier het toezicht afwezig is. “Hiervoor is de gemeente op zoek naar een nieuwe invulling, bijvoorbeeld een combinatie van fietsenmaker, opzichter fietsenstalling, wc-beheerder en activiteiten voor jongeren”, zegt Nota.

Open dak Arriva gebouw transferium
Open dak Arriva gebouw van het Transferium. Leuk maar niet als het regent.

Deelfietsen
Bij de fietsenstallingen op het Transferium en het Van Knobelsdorffplein zijn deelfietsen gestald, waarvan iedereen gebruik kan maken. De indruk bestaat dat hiervan niet vaak gebruik wordt gemaakt. Sjoerd Nota: “We hebben de gegevens van het gebruik van de deelfietsen opgevraagd, maar nog geen reactie ontvangen van Deelfiets Nederland. Deelfiets Nederland heeft de fietsen een aantal jaar geleden geplaatst in opdracht van de provincie Fryslân. Hier is hier destijds weinig aandacht aan besteed omdat het reizen in het openbaar vervoer destijds werd afgeraden in verband met de corona-lockdowns. De indruk is dat een deel van de fietsen op het Transferium wel dagelijks wordt gebruikt, maar de fietsen op Van Knobelsdorffplein nauwelijks. Samen met de provincie willen we de mogelijkheid voor het gebruik van de deelfietsen beter onder de aandacht brengen. Vanuit het bedrijfsleven is er een nadrukkelijke wens om het na-transport in Drachten te verbeteren, zodat bedrijven aantrekkelijker worden als stagebedrijf en als werkgever voor starters op de arbeidsmarkt. Daar bieden de deelfietsen ook een oplossing voor. “

Flixbus
Vanuit Drachten rijden regelmatig bussen van de Flixbus. De gemeente en de provincie zouden initiatieven als de Flixbus kunnen omarmen, zolang er nog geen treinen vertrekken uit Drachten. De bussen zijn comfortabel en de fiets mag mee. “Met Flixbus hebben we binnenkort een overleg over het gebruik van de haltevoorzieningen bij het Transferium”, aldus Nota.

Categorieën

Jelle Jeensma

Jelle Jeensma

Journalist

Voormalig redacteur weekblad Actief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.