Data routeplanner zegt ook iets voor de fietsverkeersveiligheid

Hoe veilig is het fietsnetwerk in Fryslân?

Meld je aan als routeplanner?

De Fietsersbond heeft in de Safety Performance Index voor de Fiets zeventien infrastructurele risicofactoren gecombineerd, om zo te komen tot een categorisering van het fietsnetwerk.

Schermafbeelding 2020-06-15 om 14.20.31
Safety Performance Index voor de fiets

Fietsers maken al jaren gebruik van de Fietsersbond Routeplanner (https://routeplanner.fietsersbond.nl/). Deze bestaat dankzij de inzet van honderden vrijwilligers die lokaal wegen en fietspaden in kaart brengen en actueel houden. Die lokale kennis maakt de Fietsersbond Routeplanner uniek. De uitgebreide kennis van het fietsnetwerk maakt het ook mogelijk om voor andere doeleinden te gebruiken, bijvoorbeeld om de veiligheid van wegen in kaart te brengen middels de Fietsersbond Safety Performance Index (SPI).

In Fryslân worden de komende maanden door vrijwilligers de kenmerken van de wegen en fietspaden nauwkeurig in kaart gebracht, waarbij de focus ligt op 6 routes verspreid over de gehele provincie. Veel wegen staan al goed in de routeplanner, maar de kenmerken van deze wegen moeten gecontroleerd en waar nodig aangevuld worden. Om secuur uitspraken te kunnen doen over de veiligheid van de wegen wordt de Fietsersbond SPI gebruikt. Dit middel maakt een analyse van verkeersveiligheidskenmerken van wegen en (fiets)paden die zijn gedefinieerd als provinciaal fietsnetwerk. Om in de relatief korte tijd deze analyse te maken zoekt de Fietsersbond extra vrijwilligers.

Wie zoeken we?
De Fietsersbond zoekt voor de Routeplanner en de SPI vrijwilligers die diverse gegevens in kaart brengen. Het werk is een combinatie van veldonderzoek en het invoeren in de computer. Je bent dus handig met computers, werkt secuur en houdt ervan om gestructureerd te werk te gaan. Je hoeft geen doorgewinterde fietser te zijn. Het bijzondere van dit werk is dat wat je aanpast, de dag erna al in de kaart zichtbaar is. Actueler dan dit kan haast niet. Je werkt vanuit huis, waardoor je flexibel bent in de indeling van je tijd. In dit specifieke geval gaat het voornamelijk om een aantal routes in de provincie Friesland, waardoor vrijwilligers in deze omgeving zeer gewenst zijn. Bevalt werken voor de Routeplanner je goed? Dan kan en mag je in het hele land aan het werk!

Meld je aan als routeplanner

Lijkt het je ook leuk om je in te zetten voor het actueel houden van de Fietsersbond Routeplanner en te helpen bij het invoeren van nieuwe kenmerken zodat de SPI een duidelijk beeld geeft van de verkeersveiligheid van het fietsnetwerk in Fryslân? Dan ziet de Fietsersbond jouw aanmelding graag tegemoet!

Meer informatie voor (aankomende) vrijwilligers voor de Fietsersbond Routeplanner vind je hier (https://fietsersbond.nl/spoorzoeker).

Categorieën