Hoe druk mag het zijn op het fietspad?

Nederlanders zijn wel gewend aan volle fietspaden. Maar nu het steeds drukker wordt, rijst de vraag tot welk niveau een fietser het nog aangenaam fietsen vindt? Nieuw onderzoek moet daar uitsluitsel over geven.

Fietsen, Bussen, OV
UTRECHT – Fietsen, bussen, rondom Utrecht Centraal. COPYRGHT TON BORSBOOM

Het gaat om een onderzoek dat DTV Consultants gaat uitvoeren in opdracht van CROW-Fietsberaad. Het project heeft als titel ‘Capaciteitsbepaling vrijliggende fietspaden’.
De capaciteit op fietspaden is echter vooral een kwestie van beleving, anders dan op (auto)wegen waar het gaat over afwikkeling en congestie. Het fietsonderzoek richt zich dus op het verband tussen intensiteit, breedte én belevingswaarde op een vrijliggend fietspad.

Tijdens het onderzoek wordt aan fietsers gevraagd hoe ze een rit over het (drukke) fietspad ervaren. Die indrukken worden afgezet tegen de harde cijfers over het met telslangen gemeten aantal fietsers en de breedte van het fietspad. Met video wordt daarbij het verkeersgedrag in de praktijk vastgelegd.

Op die manier moet het mogelijk worden van een fietspad bij een gegeven intensiteit en een gegeven fietspadbreedte een ‘servicelevelscore’ vast te stellen voor het functioneren van het fietspad. Voor het fietsbeleid kan zo’n score helpen prioriteiten te stellen bij het verbeteren van het fietsnetwerk.

De bedoeling is dat het onderzoek een begeleidingscommissie krijgt die bestaat uit deskundigen op dit vlak. CROW-Fietsberaad roept geïnteresseerden op zich te melden. Wie onvoldoende tijd heeft, kan eventueel ook aanhaken via het Intranet van CROW-Fietsberaad. Aanmelden kan via [email protected].

Ook kan men locaties opgeven die zich goed lenen voor het onderzoek. Daarvoor staat hier een speciaal formulier klaar, waarop men de nodige gegevens kan invullen. CROW-Fietsberaad heeft zelf budget om 12 locaties te onderzoeken, maar wil het liefst nog meer locaties onderzoeken. Daarbij zoekt CROW-Fietsberaad nog aanvullende financiering.
Bron: Crow-Fietsberaad.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.