Geef elkaar de ruimte

Gedragsregels op het fietspad

Dutch Cyclists, Etten-Leur

Op fietspaden kan het een chaos zijn. Langzamere fietsers ergeren zich aan wielrenners en snorscooters en omgekeerd. Omdat de drukte leidt tot steeds meer ongelukken pleiten ANWB, de Fietsersbond en wielersportbond NTFU voor gedragsregels op de fietspaden.

De drie bonden stellen een ‘fietspadcode’ op en willen in het voorjaar van 2018 de gedragsregels op borden langs de fietspaden plaatsen, meldt het AD. Fietsers moeten meer rekening met elkaar houden, zegt een woordvoerder van NTFU in de krant.

Volgens de NTFU moeten racefietsers laten weten dat ze eraan komen met een belletje. Dan zouden de langzamere fietsers achter elkaar kunnen rijden zodat de snellere fietsers kunnen passeren.

De ANWB wil een stapje verder gaan en ziet wel wat in het scheiden van het verkeer op de fietspaden voor langzamer en sneller verkeer. Rond Nijmegen en Arnhem zijn al verschillende snelfietsroutes.

Volgens Veilig Verkeer Nederland zijn er jaarlijks 350.000 ongelukken met letsel op fietspaden. Daarbij zijn 60-plussers vaker het slachtoffer dan jongeren. Dat betekent niet dat ouderen gevaarlijker rijden. Volgens de NTFU kan elke doelgroep wat doen aan de veiligheid op het fietspad. “Wielrenners moeten niet overal keihard willen racen. En scholieren moeten hun ogen op het fietspad houden, niet op hun telefoon.”

Bron: RTL Nieuws

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.