De sportieve Marijke Waalkens (79 jaar) is één van de deelnemers aan het Doortrappen-seizoen, een campagne om ouderen zo lang mogelijk te laten fietsen. Waalkens is woensdag bij de officiële opening in Leeuwarden en kijkt hier erg naar uit.
,,Ik vind Doortrappen een ontzettend goed initiatief. Het is leuk, gezellig, je bent lekker in beweging en je komt andere mensen tegen. Tot ongeveer oktober zijn we actief aan het fietsen.” Zelf zit Waalkens in het fietsgroepje van Bilgaard, waar ze door een kennis bij betrokken is geraakt.
Ook Jurjen Bosch, projectleider bij Sport Fryslân, is enthousiast over Doortrappen. ,,Er zijn ontzettend veel aanmeldingen, zelfs meer dan we hadden verwacht. Met de fietsgroepen willen we stimuleren dat men sneller de fiets pakt en dat fietsen laagdrempeliger wordt.”
Officiële opening
Het Friese Doortrappen-seizoen start woensdag in alle achttien gemeentes van Friesland. De campagne is opgezet door het ministerie van Infrastructuur en Waterschap, dat vindt dat ouderen door te fietsen langer gezond, socialer en zelfredzaam blijven. Ouderen durven vaak niet op de fiets te stappen, omdat ze het niet veilig genoeg vinden of zichzelf niet vertrouwen op de tweewieler.
In Friesland is het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân kwartiermaker en ook heeft elke gemeente een Doortrappen-coördinator. De fietsactiviteiten worden georganiseerd door de Fietsersbond en Sport Fryslân. Met dit initiatief hopen de instanties ouderen tot hun 100ste veilig te kunnen laten fietsen
Waalkens fietst al meer dan vijf jaar met dezelfde groep en dit bevalt haar prima. ,,We zijn erg goed op elkaar ingesteld wat betreft het tempo. Bijna iedereen heeft een elektrische fiets en hierdoor kunnen we ook langere afstanden afleggen van zo’n 45 kilometer. Het is een soort vriendengroepje geworden.“
De e-bike is voor haar een verademing. ,,Ik pak nu veel sneller de fiets. Ook kan ik me hierdoor beter concentreren op de weg in plaats van te veel energie steken in het fietsen.”
If you don’t use it, you lose it
Stijn Kooijman is buurtsportcoach van de gemeente Harlingen en ziet dit seizoen rooskleurig in. ,,We merken dat de deelnemers altijd erg enthousiast naar deze ontmoetingen komen.” Vanaf volgende week kunnen alle deelnemers weer genieten van het wekelijkse fietstochtje. ,,Naast het fietsen, hecht de groep ook veel waarde aan het sociale gedeelte. Ze genieten ervan om met elkaar koffie te drinken.”
Waalkens kan zich hierin vinden. Toch vindt ze dat ouderen ook zelf actie moeten ondernemen. ,,Mijn motto is If you don’t use it, you lose it . Dat wil zeggen dat zolang je gebruiktmaakt van je krachten en kwaliteiten, je een grotere kans hebt om actief en gezond te blijven. Je moet de kansen pakken en je best doen om naar buiten toe te gaan en anderen op te zoeken. De achteruitgang van het denkend vermogen kun je tegengaan door te bewegen.”
Kooijman heeft als buurtsportcoach een belangrijke taak. ,,Ik moet ervoor zorgen dat alles in goede banen loopt. Ook het inspireren en motiveren zie ik als een belangrijk onderdeel. Ik ben een soort doorgeefluik tussen de provinciale organisatie en de mensen van de fietsgroepjes.”
Veiligheid
Een ander speerpunt van Doortrappen is om ouderen bewust te laten maken van het veilig fietsen, vertelt Bosch. ,,Tijdens de opening in alle gemeentes worden daarover voorlichtingen gegeven, er worden gratis spiegels gemonteerd en we fietsen een Doortraproute. Dit zijn veertig routes over brede fietspaden langs aantrekkelijk landschap en weinig oversteken.”
Waalkens is zich er eveneens bewust van dat veiligheid een belangrijk onderdeel is, vertelt ze uit een eigen ervaring eind vorig jaar. ,,Ik heb weleens meegemaakt dat iemand van het asfalt naar een stenen weg ging, omdat hij uit moest wijken voor een vrachtwagen. Vervolgens wou hij weer naar het asfalt gaan, maar doordat het asfalt net iets hoger was, viel hij om en had hij zijn kaak gebroken. Dat was voor mij het moment dat ik een helm ben gaan dragen.”
Succesvolle campagne
Volgens Kooijman is het Doortrappen zo succesvol, doordat er goede begeleiding vanuit de organisatie is, waaronder de gemeente en de provincie. ,,De fietsroutes worden alsmaar beter. Wanneer er iets mankeert aan een pad, kunnen we een foto maken en doorsturen. Dit kan gaan om hinderlijke paaltjes, scheve fietspaden en onveilige verkeerssituaties. Vervolgens wordt het zo snel mogelijk gerepareerd. Het maakt niet uit of het in de gemeente Waadhoeke of in Súdwest-Fryslân is; ze komen altijd”, vertelt de buurtsportcoach tevreden.
Ook heeft deze campagne als doel om veiligere paden te creëren voor fietsers. Veel routes die geen Doortrap-route zijn, laten te wensen over, stelt Waalkens. ,,De Doortrap-routes die we krijgen aangereikt zijn veilig en goed begaanbaar. Toch zijn sommige paden nog te smal en moet ik te vaak afstappen. Dit kost moeite.”
Ze noemt Amsterdam als goed voorbeeld. ,,In Amsterdam is het echt een walhalla voor fietsers. Overal krijg je voorrang en de stad is echt ingericht voor fietsers. In Leeuwarden zou het al een stuk schelen als in ieder geval de fietsers op zoveel mogelijk plekken voorrang krijgen. Hoe erg is het nou als je als automobilist een aantal seconden moet wachten?”
Meer informatie
Meer informatie over doortrappen in Fryslân is te vinden op deze website.
Categorieën