Friesland is 5 sterren fietsprovincie

fietsregio-logo-2017-5ster

De resultaten van de Kwaliteitsmonitor 2017 zijn op 16 mei 2017 bekend gemaakt. In het onderzoek zijn elf Nederlandse provincies meegenomen. De provincie Flevoland heeft als enige provincie niet meegewerkt aan de kwaliteitsmonitor.

De monitor hanteert een sterrensysteem, waarbij regio’s 1 tot 5 sterren kunnen krijgen. Het gaat hier dus niet zozeer om wat de beste regio is maar wat hun ‘sterrenstatus’ is. Het Fietsplatform communiceert de objectieve kwaliteitscertificering, uitgedrukt in het aantal sterren van de regio’s, ook richting het publiek. Daartoe is een logo ontworpen dat regio’s ook mogen gebruiken in hun uitingen.

De kwaliteitsmonitor 2017 bestaat uit twee onderdelen:
1.    de kwaliteit van het routenetwerk (knooppunt- en LF-routes) en
2.    de kwaliteit van de randvoorwaarden.

De kwaliteit van het routenetwerk is beoordeeld op uitvoering en op beheer en onderhoud. Dit deel van de monitor is direct te beïnvloeden, met name door te zorgen voor een effectieve organisatie en door te blijven investeren. Het routenetwerk is geen statisch product. De kwaliteit van de randvoorwaarden is beoordeeld op aantrekkelijkheid van de omgeving, voorzieningen langs de routes, provinciale betrokkenheid, toegankelijkheid van de route-informatie en het algemene oordeel van de consument. De opzet van de monitor is vergelijkbaar met die van 2015. Kleine veranderingen zijn doorgevoerd, waaronder het meenemen van openbare rustpunten en het toevoegen van de uitkomsten van het ANWB onderzoek Fan van fietsen. De gegevens hebben grotendeels betrekking op 2016.

Vijf provincies scoren 5 sterren
Geconcludeerd mag worden dat de kwaliteit van het aanbod voor de recreatieve fietser over het algemeen voldoende op peil is. Niet één provincie scoort minder dan drie sterren. Dit spoort met het beeld dat ons fietsland geen slechte fietsregio’s kent. Vijf provincies scoren de maximale 5 sterren: Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Zeeland. Vier provincies scoren 4 sterren: Groningen, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

Resultaat kwaliteitsmonitor Friesland:
De provincie Friesland scoort in 2017 in totaal 5 sterren (exact: 4,81; 96,2% van de punten). Een prachtig resultaat, net als in 2015 de hoogste score van alle provincies!
Kwaliteit routenetwerk
De provincie Friesland heeft zich verder verbeterd op onder meer de volgende onderdelen:
– Themaroutes: tracering gelijk met de knooppuntroutes, afspraken hierover vastgelegd.
– Het oplossingspercentage en de oplossingstermijn van meldingen (2017: maximale score).
– Friesland heeft inmiddels beleid en budget voor de ontwikkeling van het knooppuntnetwerk.
Friesland scoort bijna het maximaal aantal punten. Er valt alleen nog winst te behalen op de waardering van de consument op de kwaliteit van en drukte op de paden en wegen:
Kwaliteit randvoorwaarden
De provincie Friesland heeft hier een verbetering weten te bewerkstelligen op ondermeer voorzieningen langs de route (bovengemiddelde score consumentenwaardering openbare rustpunten) en op de organisatie van de sanering van themaroutes (sturing en budget).

Bron: Publicatie van de Stichting Landelijk Fietsplatform, 2017.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.