Kinderen worden vaker met auto naar school gebracht

Fietsles op de basisschool? Ja fietsles op de basisschool

Fietsvaardigheid schoolkinderen gaat achteruit

fietsles

Een prachtig dorpje vlakbij Heerenveen, een mooie school, net nieuw, een heerlijk zonnetje, niet te warm niet te koud. Ideale omstandigheden voor fietsvaardigheidsles aan de groepen 5 en 6. Collega Kees en ik hadden er zin in.
En we hadden er ook een heerlijke ochtend, maar wat ons weer opviel: er waren er een paar die niet of nauwelijks konden fietsen. En dat is een tendens.

De meeste kinderen op zo’n doorsnee Fries schooltje kunnen prima fietsen, een paar steken er boven uit en dan zijn er tegenwoordig ook altijd een paar die er niets van bakken.

Ook hier, een zeer goed gebekt meisje op een geleende fiets, net even te groot met een enorme mand. Ze kon uitstekend al haar angsten verwoorden. ‘ik vind dit moeilijk, ik ben bang, deze fiets is niet goed.’ Het kwam er op neer dat ze nooit fietste en nu ineens al haar klasgenoten voorbij zag gaan die ze waarschijnlijk gewoonlijk verbaal de baas was. Ze viel, barstte in huilen uit en wilde niet meer. Ik probeerde haar te troosten: je kon toch eerst ook niet lezen en dat heb je op school geleerd, zo zal het ook met fietsen zijn, je kunt het leren. Maar het hielp niet echt, en nee, ze kon al lezen voor ze naar school ging.

Zoals gezegd zijn dit geen uitzonderingen. Soms zijn het kinderen van bemiddelde ouders, ze hebben een spiksplinternieuwe prachtige fiets bij zich, maar gebruiken die weinig. Ouders vinden het handig hun kinderen met de auto af te zetten op weg naar werk, of ze vinden het te gevaarlijk om hun kroost te laten fietsen (wat ook zo is als je ze nooit laat fietsen). We hebben al meegemaakt dat kinderen met de auto naar school werden gebracht met een fiets achterin voor onze fietsvaardigheidsles van die dag.

Je zou die ouders even willen spreken: Vergeet niet dat je kind er straks alleen op uit trekt en dat de fiets dan hét vervoermiddel is. Vergeet niet dat je kind straks naar de middelbare school moet, en dat de fiets dan vaak een heel goede optie is. Vergeet niet dat juist die brugklasjaren potentieel gevaarlijke jaren zijn, als kinderen niet goed genoeg kunnen fietsen om om zich heen te kijken en te reageren op automobilisten.

Kinderen moeten vlieguren maken op de fiets, zo vaardig mogelijk worden, zodat ze bochtjes kunnen maken, heel langzaam kunnen fietsen, dat ze ineens kunnen stilstaan. Kortom het echte Nederlandse fietsen beheersen, zodat hun hersentjes straks ruimte over hebben om op het verkeer te letten.

Dat is ook de reden dat de Fietsersbond fietsles geeft op basisscholen, ook al klinkt dat heel raar, want kinderen kunnen toch al fietsen. Ja de meeste kinderen kunnen fietsen, maar niet allemaal even goed. En ook al komen we maar een keer per jaar langs (en niet eens op alle scholen) dan nog is dat waardevol, want naast alle tips die we geven, is het even een momentopname: hoe goed fiets je nu? Zo weet onze goed gebekte niet-fietsster nu dat ze heel snel moet leren fietsen wil ze mee komen met de rest van de klas.

Ik denk dat ze dat haarscherp aan haar ouders heeft uitgelegd.

Categorieën

Karin-Broer

Karin Broer

Journalist, tekstschrijver en fietsdocent