Een fietsboek over een leven vol met fietsen: van Brabant naar Friesland, door Kees Valkenburg

Fietsfreak uit Drachten schrijft ‘bizar leuk’ boek

DSCF1634

“Niemand twijfelt eraan dat de uitvinding van het wiel de belangrijkste is in de geschiedenis van de mensheid. Wat mij betreft is er ook geen twijfel mogelijk over de op-één-na-beste uitvinding. Dat zijn natuurlijk twee wielen, oftewel: de fiets. Alle andere uitvindingen zijn bijzaak. Bijvoorbeeld een dak boven je hoofd waardoor je droog blijft of een koelkast waardoor je niet dagelijks bedorven voedsel naar binnen hoeft te schuiven. Dat is allemaal heel relatief. Want van welke dingen in het leven geniet je nou echt? Wat doorbreekt de sleur van alle dagelijkse verplichtingen? Van wat krijg je het gevoel dat je lééft? Precies, van fietsen.”

“Het boek gaat over zowel het werkwoord als het zelfstandig naamwoord ‘fietsen’. Kees weet er alles van want hij heeft alles al meegemaakt. Dit boek is niet te lezen zonder heel veel gevoel van herkenning, en af en toe een dikke lach.”

Uitgeverij Elmar

Een deel uit hoofdstuk 1. Kees Valkenburg vertelt in zijn boek Het geluk van fietsen over zijn levensreis van Brabant naar Friesland, zijn Friese vrouw die niet echt van fietsen houdt en zijn meest bijzondere ervaringen die soms leerzaam en vaak grappig zijn. Meestal onverwacht en af en toe hilarisch. Een boek dat je meeneemt langs fietsonderwerpen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt: ijsfietsen, fixies of replica’s. Een verzameling verhalen waar iedere fietsliefhebber door geprikkeld wordt.

Ook beschrijft hij zijn huwelijksreis op de fiets die een totaal drama werd. De omgeving, het weer, de ontspanning: alles viel in het water. Overigens zijn er meer zaken in zijn hobby die volledig mislukken of vragen oproepen en dit maakt dat je eigenlijk altijd situaties uit het boek herkent. Tegenwoordig woont Kees in Drachten waar hij als fietsliefhebber geniet van de ruimte, de rust en de vele kilometers vrijliggende fietspaden die gemaakt zijn van schelpen. Geen auto’s, maar een prachtig geknisper onder de banden: schelpenpaadjes zijn absoluut de buitencategorie.

Meer lezen? Op de website van Kees staan meer citaten uit verschillende hoofdstukken!
Ga naar keesvalkenburg.nl/boek

Afbeelding uit Het geluk van fietsen
(1992) Ergens tussen Sneek en Leeuwarden, ergens tussen 7.00 en 8.30 uur. Beeld-auteur: Kees Valkenburg

Categorieën