Ouderen ingeënt, we mogen weer rijden

Fietsen Alle Jaren: een gratis ritje met de riksja

Schermafbeelding 2021-03-30 om 16.16.48
Schermafbeelding 2021-03-30 om 16.15.15
Passagiers vinden het heerlijk er even tussenuit te zijn.

“Onze passagiers reageren enthousiast na een tochtje met de riksja. Wanneer ze de wind door hun haar voelen hebben ze een leuke dag gehad en dat straalt van hun af. Daar doen we het voor.” Dit zegt Albert van Dijk, voorzitter van de organiserende Stichting Fietsen Alle Jaren Fryslân. De belangstelling voor de gratis uitstapjes met een riksja groeit nog steeds. In Leeuwarden rijden vier riksja’s rond, bemand door vrijwilligers, die als bestuurder optreden. De fietsriksja van Fietsen Alle Jaren is bedoeld voor mensen die niet langer mobiel zijn en graag even hun zinnen willen verzetten in een andere omgeving.

Door binnenstad en wijken
Deze ritjes hebben voor de deelnemers een sociale betekenis. Ze worden opgehaald en teruggebracht. Ze vertellen waar ze het liefst naar toegaan vertelt Van Dijk. “Ze kunnen in hun eigen tempo hun oude omgeving bezoeken waar ze herinneringen aan hebben, zoals hun vroegere huis en de buurt waar ze eerder hebben gewoond. De riksja maakt ritjes door de binnenstad van Leeuwarden en gaat dan langs bekende locaties, zoals het stationsgebied met de opvallende beeldengroep, de Blokhuispoort en de Oldehove.” Daarnaast worden de wijken en natuurgebieden in de stad bezocht. “Ook mensen in de buitendorpen in de directe omgeving van Leeuwarden kunnen gebruik maken van onze fietsriksja”, zegt Van Dijk.
Het project Fietsen Alle Jaren is sinds 2016 een initiatief van de Fietsersbond, maar de activiteiten zijn ondergebracht in een eigen stichting. Thuiswonende ouderen en mensen die aangewezen zijn op woonzorg voorzieningen en dagbestedings-locaties kunnen een ritje maken. “Veel bewoners komen niet of weinig buiten. Dan is een verzetje met de riksja een alternatief”, zegt Van Dijk, zelf werkzaam in de zorg. “Door de gesprekjes met de vrijwilligers is het voor de deelnemers ook een gezellig en ontspannend uitstapje. Ze vinden het heerlijk er even tussenuit te zijn en iets te beleven.”

Marije Boonstra en Oma

Riksja piloten
Er kunnen twee zittende passagiers in de fiets plaatsnemen. De fietsriksja’s zijn uitgerust met elektrische trapondersteuning, zodat de passagier niet zelf hoeft te fietsen. Riksja’s zijn vooral in Azië veel gebruikte vervoermiddelen, handig in het drukke stadsverkeer. De riksja’s van Fietsen Alle Jaren bewegen zich voort op fietspaden en rijbanen. Het is een goed getest en veilig vervoermiddel.
De vrijwilligers die de riksja besturen worden riksja piloten genoemd. Met de luchtvaart hebben hun rijkunsten niets te maken, maar voordat de bestuurders in actie kunnen komen met de fietsriksja moeten ze eerst een opleiding volgen om het vervoermiddel te leren kennen. Van Dijk: “Veiligheid staat voorop, de besturing vraagt specifieke technische kennis. De maximale snelheid van de riksja is zo’n vijftien kilometer per uur. Dat is niet snel, maar je moet weten hoe de fietsriksja reageert in bepaalde verkeerssituaties, zoals in de bochten en bij het passeren van heuveltjes.”
Naast de riksja’s heeft Fietsen Alle Jaren de beschikking over een rolstoelfiets en een duofiets.

Riksja in Drachten
Ook in Drachten gaat binnenkort een riksja rijden, maar door corona is er nog geen startmoment vastgesteld. Het is de bedoeling dat er een leuk evenement aan wordt gekoppeld. “Het ANWB-fonds en de Vrienden van Neibertilla maken de aanschaf mogelijk. We werken hier samen met ZuidOostZorg “, vertelt Van Dijk. “In Drachten zijn we nog op zoek naar piloten en deelnemers. Die zijn beide trouwens ook in Leeuwarden welkom. Afgelopen jaar heeft Fietsen Alle Jaren zeshonderdvijftig ritjes in Leeuwarden gemaakt”. Zonder corona zou dat aantal nog hoger zijn geweest.
Contactgegevens: Stichting Fietsen Alle Jaren Fryslân / E-mail: [email protected] / Telefoon: 06 15 14 09 11 / Website: www.fietsenallejaren.frl / www.fietsenallejaren.nl/leeuwarden

Schermafbeelding 2021-03-30 om 16.16.01

Categorieën

Jelle Jeensma

Jelle Jeensma

Journalist

Voormalig redacteur weekblad Actief