Organisaties praten 19 maart met RijksWaterStaat.

Fiets- en wandelorganisaties protesteren tegen stremming Afsluitdijk

Petitie gestart om alternatieven te onderzoeken

Afsluitdijknieuw
Ontwerp van de nieuwe fietsroute over de afsluitdijk. Aan de waddenkant.

De Fietsersbond, Wandelnet, het Landelijk Fietsplatform en de NTFU protesteren tegen het voornemen om de Afsluitdijk vanaf 1 april drie jaar lang af te sluiten voor fietsers en wandelaars. In een brief aan Rijkswaterstaat vragen de organisaties om de sluiting in te korten, het fietspad open te stellen op piekmomenten en in ieder geval te zorgen voor kwalitatief goede alternatieven.

De Afsluitdijk is voor recreatieve en sportieve fietsers en langeafstandswandelaars een gewild traject. Er lopen diverse populaire fiets- en wandelroutes over de dijk en er worden regelmatig sportieve evenementen georganiseerd. Rijkswaterstaat stelt dat het omwille van de veiligheid niet mogelijk is om het fietspad open te houden en wil als alternatief een speciale fietsbus aanbieden. De fiets- en wandelorganisaties vinden een ononderbroken afsluiting van drie jaar te lang en vragen zich ook af of de bussen voldoende capaciteit bieden voor verschillende soorten fietsen, fietsers en wandelaars.

Verrast
Volgens Wim Bot van de Fietsersbond kwam de drie jaar lange afsluiting als een verrassing. “In het voortraject is dat nooit expliciet aan ons voorgelegd. In de aanbesteding zijn eisen gesteld aan de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers. Een fietsbus voldoet volgens ons onvoldoende aan deze toegankelijkheidseisen. In feite wordt hiermee een van de belangrijkste recreatieve fiets- en wandelroutes van Nederland drie jaar lang zeer onaantrekkelijk, en dat is onwenselijk.”

Naast de brief aan Rijkswaterstaat hebben de Fietsersbond, Wandelnet, Landelijk Fietsplatform en de NTFU een petitie geopend die gericht is aan minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Fietsers en wandelaars kunnen deze petitie ondertekenen en zo protesteren tegen de jarenlange afsluiting.

De petitie is te vinden op fietsersbond.nl/afsluitdijk.
De brief aan Rijkswaterstaat vind je hier.

Schermafbeelding-2019-03-15-om-13.50.52
Organisaties die protest aantekenen

Categorieën