Eeuwke Sijses blijft mobiel in het stadsverkeer door driewielerfiets
Met haar elektrische driewielerfiets beweegt ze zich soepel voort in het stadsverkeer in Leeuwarden. Dankzij dit handige vervoermiddel kan Eeuwke Sijses zich goed verplaatsen, boodschappen doen, de fysiotherapeut bezoeken en een bezoekje afleggen. Zonder haar elektrische driewieler zou ze beperkt zijn in haar mobiliteit, want haar ziekte multiple sclerose (ms) brengt de nodige fysieke beperkingen met zich mee.
Haar elektrische driewielerfiets, een Van Raam Easy Rider, heeft een sportieve uitstraling, maar belangrijker is dat gebruikers hierop met een stabiel en veilig gevoel kunnen fietsen. De fiets heeft een lage zitpositie en een laag zwaartepunt. Dit zorgt voor een stabiele wegligging. Eeuwke zou niet meer zonder de driewielerfiets kunnen. “Fietsen op een gewone fiets ging niet langer. Ik had vooral moeite met het op- en afstappen. Door de ms is bovendien mijn evenwichtsgevoel minder geworden en toen ik van mijn gewone fiets viel en in de sloot belandde, was de tijd gekomen een elektrische driewielerfiets aan te schaffen. Die hebben we zelf betaald, maar het is ook mogelijk om via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zo’n driewielerfiets bekostigd te krijgen.”
Goed verplaatsen op fietspaden
Eeuwke krijgt veel leuke reacties wanneer ze met haar Easy Rider op stap is. “Ze vinden het een mooie fiets.” Voor mensen met een beperking is dit inderdaad een comfortabel en veilig vervoermiddel. Eeuwke kan nog autorijden, maar ze gebruikt haar driewielerfiets bijna elke dag. “Ik kan hiermee naar het winkelcentrum fietsen, mijn fiets daar parkeren en met ondersteuning van een elleboogkruk in de supermarkt boodschappen doen. Op de fietspaden in de stad kan ik mij goed verplaatsen, die zijn prima, en andere weggebruikers houden rekening met mij. In het voetgangersgebied in de binnenstad kan ik de fiets parkeren, niemand verbiedt mij hier te komen. Ik kan dus hier een winkel bezoeken”. Ook fietst ze veel buiten de stad.
Stoppen met werken
Met haar man Martin Cohen woont de 74-jarige Eeuwke in een buitenwijk in Leeuwarden. “Toen ik achtenveertig jaar was, kreeg ik de
diagnose multipele sclerose, een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Die diagnose kreeg ik op relatief gevorderde leeftijd, bij de meeste mensen wordt de ziekte geconstateerd tussen het twintigste en veertigste jaar. Het ziekteverloop bij patiënten is wisselend en de symptomen kunnen verschillen. Door de ms heb ik nu krachtverlies in de spieren van mijn linkerbeen, waardoor het lopen bemoeilijkt wordt. Ook heb ik problemen met mijn evenwichtsgevoel. Ik maak vaak gebruik van de rollator om mij te verplaatsen, maar buiten berijd ik de driewielerfiets.”
Toen bij Eeuwke de eerste symptomen van ms werden vastgesteld werkte ze als beleidsmedewerker bij de gemeente Lelystad. Die goede baan moest ze opgeven. “Werken ging niet meer en vervolgens ben ik in de wao terecht gekomen. Daarna zijn we verhuisd naar Buitenpost, waar ik nog vrijwilligerswerk heb gedaan. Vervolgens zijn we naar Leeuwarden verhuisd.”
Blokfluit
Ze is nog steeds actief bezig met muziek en speelt blokfluit in het Goudhout ensemble in Ryptsjerk. “Daarvoor bespeelde ik fagot, maar de blokfluit is voor mij een beter hanteerbaar instrument”. Eeuwke is beperkt in haar alledaagse handelen, maar zit niet bij de pakken neer en komt regelmatig onder de mensen. “Gelukkig kan ik mijn handen nog goed gebruiken. Ik kan leven met mijn beperkingen en de driewielerfiets zorgt ervoor dat ik regelmatig buiten kom en in beweging blijf”.
Een lijst met medewerkers
-
Jelle Jeensma
Journalist