Een initiatief dat waardering én navolging verdient!

Fietsersbond Fryslân wil Friese gemeenten graag helpen bij soortgelijke initiatieven!

logo-emmen-4601-460×260

Heel Emmen fietst en praat mee over Fietsplan

Artikel is geplaatst door Redactie Zuidoosthoeker op 20-07-2017 – 14:12
EMMEN – Hoe krijgen we meer Emmenaren op de fiets? Hoe wordt fietsen in de gemeente comfortabeler en veiliger? Hoe geven we ruimte aan nieuwe fietsontwikkelingen zoals e-bikes? En hoe combineren we de fiets optimaal met het Openbaar Vervoer?

In het Fietsplan dat voor het einde van dit jaar verschijnt, komen deze vragen aan de orde. In de komende maanden vraagt de gemeente aan zoveel mogelijk inwoners en bezoekers om mee te denken hoe Emmen een nog betere fietsgemeente kan worden.

Stijging

In het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) staat dat de gemeente Emmen de inwoners wil verleiden om vaker de fiets te pakken. Op de korte afstanden (minder dan 7,5 kilometer) moet het aandeel fiets stijgen van 36 procent naar 40 procent. Op de langere afstanden (meer dan 7,5 kilometer) streeft de gemeente naar een stijging van 24 naar 26 procent.

Het moet vanzelfsprekend zijn dat kinderen op de fiets naar school gaan, de wijken en dorpen moeten goede fietsverbindingen hebben , bewegwijzering en voorzieningen moeten op orde zijn. Emmen sluit met haar fietsdoelen aan bij de ambities van de provincie Drenthe om gezamenlijk zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen, van toeristen tot scholieren. De fiets moet het vervoersmiddel bij uitstek worden in Drenthe.

Gemeente

De gemeente wil van zoveel mogelijk mensen horen hoe hun fietservaringen zijn. Een groot aantal betrokkenen, zoals de Fietserbond, Veilig Verkeer Nederland, het Recreatieschap etc. ontvangt een vragenlijst. Daarnaast wordt op drukke fietsroutes passantenonderzoek gedaan en vraagt de gemeente aan nieuwe middelbare scholieren hoe zij hun nieuwe schoolroute ervaren. Verder worden tijdens de zomermaanden enquêtes verspreid onder bezoekers, toeristen en de deelnemers aan de Drentse Fiets4Daagse. Alle Emmenaren kunnen hun bevinden en verbeterpunten op het gebied van fietsen kwijt via een reactieformulier op de website.

Wethouder Robert Kleine: “Fietsen is gezond, milieuvriendelijk en goedkoop. We willen meer ruimte voor de fiets. En wie kan ons daar beter bij helpen dan de fietser zelf? Van jong tot oud, van inwoners tot bezoeker, voor recreatie en woon-werkverkeer; ik wil heel graag van zoveel mogelijk mensen horen waar we de fietsroutes en –voorzieningen en veiligheid kunnen verbeteren. De gemeente Emmen kan fietsgemeente bij uitstek worden.”

In het najaar worden alle bevindingen geïnventariseerd en samengebracht in het Fietsplan. Dit wordt voor het einde van het jaar aan de gemeenteraad aangeboden.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.