PvdA wil fietsgarantie voor kinderen in achterstandswijken

Christenunie en D’66 willen autoluw Leeuwarden

Fietsverkiezingsdebat Leeuwarden

De ChristenUnie en D’66 hebben in het fietsverkiezingsdebat bevestigd dat ze naar een meer autoluwe binnenstad willen. De manier waarop ze dat willen invullen is nog niet helemaal duidelijk. Lijsttrekker Hilde Tjeerdema had het over een autoluw Gouverneursplein. Evert Stellingwerf van Pal / Groen Links lijkt dan al wat concreter. Voor hem mag de parkeerring worden onderbroken voor doorgaand autoverkeer.

De avond werd geleid door de oud-directeur van de Fietsersbond Hugo van der Steenhoven, nu werkzaam als adviseur Duurzame Mobiliteit. Echt fel werd er door de aanwezigen niet gediscusseerd over de stellingen. Fietsbeleid is voor veel woordvoerders nog geen gesneden koek.

Ouders of overheid verantwoordelijk voor met de auto naar school

Bij de stelling over de veilige schoolomgeving en dat er steeds vaker kinderen met de auto naar school worden gebracht, ontstond er wel een flinke discussie. Gerrit Das van de Partij van de Dieren betichtte met name Friso Douwstra van het CDA en Hein de Haan van de Pvda ervan, dat ze wel heel makkelijk de bal bij de ouders neerleggen. Volgens hem maakt de gemeente, verantwoordelijk voor de inrichting van de schoolomgeving, zich er zo wel heel makkelijk van af. Nanne Klompstra, directeur van een basisschool en nr. 3 van lijst058, ergerde zich aanvullend aan het gemak waarmee het probleem bij de school wordt neergelegd. Volgens hem is handhaving geen taak voor de scholen, maar voor de gemeente. Scholen doen hierin al veel naar de ouders toe.

 

 

PvdA Vrijbaan voor Fietsers
PvdA wil nu ook fietsers vrijbaan geven.

Massale opkomst politiek

Bijna alle politieke partijen waren aanwezig met hun lijsttrekker of woordvoerder verkeer en vervoer. Voor de pauze waren de nieuwe en “kleinere” partijen in debat, na de pauze de 4 grotere partijen, waarvan de 3 college-partijen. Deze stellingen kwamen voorbij. Het publiek kon via de smartphone stemmen over de stellingen. Als laatste werd de fietsvriendelijkste partij gekozen. Heel nipt ging dit keer de PvdA er met de titel vandoor. Dat moeten ze de komende 4 jaar dan natuurlijk ook waar gaan maken.

Veel fiets in verkiezingsprogramma's

Mooi om te zien, dat er elke 4 jaar meer aandacht lijkt te zijn voor de fiets in de verkiezingsprogramma’s in Leeuwarden. Hieronder in een schema de onderwerpen die genoemd worden in relatie tot de fiets. In het programma van D’66 worden bijna alle beleidsterreinen in verband gebracht met fietsbeleid. Meest opvallende passage staat in het programma van de PvdA. Zij willen kinderen in achterstandswijken een fietsgarantie geven. Kijk in dit document voor alle fietsrelevante passages uit de verkiezingsprogramma’s.

 

Categorieën

Foto Kees

Kees Mourits

Prov. vertegenwoordiger en voorzitter Fietsersbond Fryslan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.