Bezwaar tegen sluiting Schreiersbrug Dokkum voor fietsers en voetgangers

Vrijwilligers van de Fietsersbond afdeling Fryslân, hebben mede namens de Fietsersbond, bezwaar aangetekend bij Gemeente Dongeradeel tegen de sluiting van de Schreiersbrug voor voetgangers en fietsers.

De gemeente heeft op 4 oktober jl. besloten om de Schreiersbrug af te sluiten voor wandelaars en fietsers. Als argument noemt de gemeente de verkeersveiligheid. Om nu over het Dokkumer Grootdiep te komen, moeten fietsers en wandelaars gebruik maken van de omleidingsroute over de Woudpoortbrug.
 Omrijden door afsluiting SchreiersbrugDit is een omleiding van meer dan 3,3 kilometer.
Gemeente Dongeradeel heeft toegezegd dat er over een aantal maanden een fietsbrug komt over Het Grootdiep.

Het bezwaar van de Fietsersbond tegen het besluit van de gemeente richt zich op een aantal zaken, te weten:

  • het niet goed communiceren over de afsluiting met alle belanghebbenden, waaronder de Fietsersbond;
  • het besluit tot sluiting is ontoereikend en ondeugdelijk gemotiveerd. De onderbouwing blijft beperkt tot het uitspreken van de verwachting, dat het verkeer op de parallelweg fors zal toenemen. Er hebben geen deugdelijke en onderbouwende verkeersonderzoeken plaatsgevonden;
  • het voorrang geven aan het autoverkeer boven het behartigen van de belangen van de fietsers en wandelaars. Alternatieve aanpassingen en of interim maatregelen zijn niet overwogen;
  • de afwezigheid van de dwingende noodzaak om nu de brug af te sluiten en niet te wachten op het gereedkomen van de geplande nieuwe fietsbrug;
  • de veel te lange omleidingsroute over de Woudpoortbrug;
  • de nog niet afgeronde besluitvorming over de nieuwe fietsbrug over Het Grootdiep en de verwachting, dat opening van dit alternatief voor de Schreiersbrug pas na augustus 2017 een feit zal zijn.

De Fietsersbond heeft Gemeente Dongeradeel verzocht recht te doen aan de geuite bezwaren en het verbod op te heffen en zorg te dragen voor deugdelijke (tijdelijke) maatregelen en/of voorzieningen om de verkeersveiligheid op de Schreiersbrug te garanderen.

Voorts is de gemeente verzocht om in overleg te treden met de Fietsersbond en duidelijkheid te verschaffen over de exacte datum en plaats van de realisatie voor de nieuwe fietsbrug over Het Grootdiep.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.