Budget nog wat beperkt

Bestuursakkoord Fryslân gaat ook over fietsen

4 snelfietsroutes zullen er worden gerealiseerd

Schermafbeelding 2019-07-18 om 20.22.33
Geluk op 1: vader en zoon op de fiets door Fryslân.

Ook Fryslan heeft een nieuw bestuursakkoord 

Zijn we hierover tevreden? Gematigd. Veelbelovend is de cover om het thema geluk  op 1 te verbeelden. Een vader met zoon op de fiets. Genoeg tekst over verkeersveiligheid maar weinig budget, wat gastvrijheidseconomie en de belofte van 4 snelfietsroutes. En de opcenten gaan weer omhoog, na forse verlaging 4 jaar geleden.

Duidelijk maar beperkte budgetten voor snelfietsroutes (5 miljoen) en verkeersveiligheid 1 miljoen per jaar.

Over Verkeersveiligheid

Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers daalt de afgelopen jaren helaas niet meer. Ons ideaal dat niemand meer overlijdt in het verkeer is nog ver weg. We maken daarom onze wegen nog veiliger, om het aantal verkeersdoden en gewonden te blijven terugdringen. Dat vinden we zo belangrijk, dat we daar vanaf nu structureel, in plaats van tijdelijk, geld voor reserveren. Veiligheid hangt af van de (vaar)wegen en fietspaden waarover Friezen zich bewegen, maar ook van de manier waarop ze dat doen (al dan niet append, bijvoorbeeld). Het aanpassen van fysieke infrastructuur alleen is niet genoeg. Daarom investeren we de komende periode ook extra in verkeerseducatie.

Resultaat 39: het aantal doden en gewonden op de Friese wegen daalt

Over Snelfietsroutes

Fietsers zijn relatief vaak slachtoffer van een verkeersongeval. Vanwege de voordelen van fietsen (gezond, beter voor het milieu) willen we bijdragen aan groei van het fietsverkeer. Dat willen we gepaard laten gaan met een daling van het aantal ongevallen. Naar verwachting leidt de concentratie van scholen al tot meer fietsgebruik door scholieren. Die moeten de fietspaden delen met steeds meer snelle fietsers (elektrische fietsen, speed pedelecs). Het samengaan van snelle en langzamere fietsers stelt hogere eisen aan fietsroutes. Daarom willen we samen met gemeenten aantrekkelijke, veilige en vlotte fietsroutes realiseren. We passen provinciale fietspaden en parallelwegen aan en dragen bij aan gemeentelijke fietspaden met een bovengemeentelijke betekenis. We gaan ervan uit dat gemeenten tenminste 50% van de kosten van hun eigen fietspaden dragen.

Resultaat 40: er zijn minimaal vier hoofdfietsroutes over langere afstand gerealiseerd

Categorieën

1 response to “Bestuursakkoord Fryslân gaat ook over fietsen

  1. resultaat 40
    welke inrichting en kwaliteit hebben die fietspaden nu
    waarom geen trajecten benoemd die gerealiseerd zijn en hun effect op het woon-werkverkeer
    welke tracten staan in de steigers / worden gepland/gewenst ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.