Is aangenamer en veiliger voor fietsers en voetgangers

Baukje de Vries: “binnenstad Leeuwarden liever autovrij”

Tweebaksmarkt is een autoracebaan

Horeca-onderneemster Baukje de Vries vindt dat auto’s zoveel mogelijk uit de binnenstad van Leeuwarden moeten worden geweerd. Zo’n autovrije of autoluwe omgeving is goed voor het klimaat, het imago en de uitstraling van de stad, bovendien wordt het een stuk aangenamer en veiliger voor fietsers en wandelaars. “De gemeente staat er positief tegenover en werkt eraan.”

baukje

Baukje de Vries is eigenaar van de Ierse pub Paddy O’Ryan aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden en voormalig bestuurslid van de VVD. Voor haar horecabedrijf heeft de auto vrij baan en dat is te merken. “De Tweebaksmarkt is eerder een autoracebaan dan een doorgaande weg, ik pleit er al langer voor om deze straat autoluw te maken. Ook de afslag naar de Korfmakersstraat is gevaarlijk voor fietsers en voetgangers. De Korfmakersstraat zou net als de Tweebaksmarkt autoluw moeten worden gemaakt, maar dat geldt eigenlijk voor alle straten in de binnenstad. De auto moet te gast zijn in de binnenstad”.

De Tweebaksmarkt zou volgens De Vries kunnen worden getransformeerd tot een autoluwe wandel- en fietsstraat. “De Laan van Meerdervoort in Den Haag is een voorbeeld hoe het straatbeeld zou kunnen worden. De Tweebaksmarkt is breed genoeg om er een kunstroute te creëren, bijvoorbeeld met beelden. Aan de ene kant van de weg zou dan ruimte ontstaan voor de fiets en aan de andere kant zouden wandelaars kunnen lopen. Ik verwacht dat de Tweebaksmarkt en de Korfmakersstraat in 2022 autoluw zullen zijn, gezien de initiatieven bij de gemeente.” Dan moeten volgens De Vries ook de rommelig ogende fietsenrekken uit het straatbeeld zijn verdwenen. De gemeente investeert in nieuwe fietsenstallingen.

tweebak2
paddy sfeer

Uiteraard moeten de winkels, horecabedrijven en andere ondernemingen in het centrum wel bevoorraad worden. “Er zal bij het autoluw maken van de straten gehandhaafd moeten worden op de naleving van de venstertijden, die zijn meestal tot 11.00 uur ’s ochtends”, zegt Baukje de Vries. “Ook moeten buurtbewoners met een auto hun parkeerplek kunnen bereiken. De binnenstad wordt steeds meer bewoond.”

Ook de gemeente Leeuwarden wil de auto zoveel mogelijk weren uit de binnenstad. “Met wethouder Friso Douwstra is hierover regelmatig contact. Leeuwarden wil een duurzame gemeente worden, met aandacht voor vergroening en een betere leefomgeving voor wandelaars en fietsers.”

tweebak

Categorieën

Jelle Jeensma

Jelle Jeensma

Journalist

Voormalig redacteur weekblad Actief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.