Fietsersbond stempelt en deelt bidons uit voor fietsers en wandelaars

Afsluitdijk, weekend open voor fietsers

FIETSGELUK OP HET NIEUWE FIETSPAD LANGS WADDENZEEZIJDE

Fietsersbond-Open-de-Afsluitdijk-2-juli-2023-Foto-Corne-Sparidaens-690×366

Na jaren wachten was het eindelijk zover: de mogelijkheid om weer over de Afsluitdijk te kunnen wandelen of fietsen. Op zaterdag 1 en zondag 2 juli 2023 gingen zo’n 13.000 fietsers en ruim 800 wandelaars over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand.

Trekkingfietsen, e-bikes, ligfietsen en heel veel racefietsen: zo’n beetje alle tweewielers waren present op de 32 kilometer lange dijk. Ondanks de weerselementen (regen en veel wind!) genoten mensen massaal van het nieuwe fietspad langs de Waddenzeezijde. Een enkeling heeft zelfs een zeehond gespot!

Pleidooi voor meer openstellingen
De Fietsersbond was op zondag 2 juli aanwezig met twee stands om aandacht te vragen voor meer openstellingen. Bij restaurant De Zingende Wielen (Den Oever) en het Afsluitdijk Wadden Center (Kornwerderzand) konden fietsers een stempelkaart halen en zo een bidon verdienen. Veel dank aan de vrijwilligers van de afdelingen Noordkop en Friesland voor hun inzet!

Helaas is na deze succesvolle openstelling het fietspad weer afgesloten vanwege de dijkrenovatie. De openstelling smaakt echter naar meer. De grote opkomst sterkt ons in het belang van de openingen: wandelaars en fietsers willen de dijk zélf kunnen bedwingen. De pendelbus die tijdens de werkzaamheden aan de dijk rijdt kan toch niet tippen aan het gevoel de dijk zelf ‘bedwongen’ te hebben. Samen met Fietsplatform, NTFU, ANWB en Wandelnet maakt de Fietsersbond zich hard voor meer openstellingen.

Fietsersbond-bidons-875×353

Afsluitdijk in de media

Er is veel aandacht in de media geweest voor de openstelling van de Afsluitdijk. Zo stond Kees Mourits van de Fietsersbond de NOSOmroep Fryslân en NH Nieuws te woord. Ook verschenen er artikelen in het Noordhollands Dagblad en de Telegraaf. In het weekend zelf maakten NH Nieuws en Hart van Nederland nog een reportage. We hopen dat de aandacht ook zal leiden tot meer fiets- en wandelmogelijkheden. Je leest meer over de ontwikkelingen van de dijk op de website van De Nieuwe Afsluitdijk.

Bron: youtu.be

Categorieën